Mini-bookworm anmelder: Godnathistorier for rebelske piger

Edith og jeg har modtaget denne fine bog: Godnathistorier for Rebelske Piger fra People’s Press. Konceptet er 100 historier om exceptionelle kvinder i historien. Vi møder alt fra frihedskæmpere og politikere til surfere og rappere. Og så er bogen smukt illustreret med farverige flotte billeder, så det er en fryd at bladre i den.

Edith fatter selvfølgelig ikke en bjælde af bogen, men hun elsker at kigge på tegningerne af kvinderne. Og det er en bog, jeg føler hører hjemme i hendes bogreol, og som jeg glæder mig til at læse med hende, når hun bliver større. Selvom hun næppe får brug for hjælp til at være rebelsk 😉

Det synes jeg om bogen:

De fleste af historierne er yderst velfungerende til det korte format og hænger godt sammen. Men desværre er nogle af historierne også lidt rodede og mangler en rød tråd: i nogle af historierne bliver der smidt nogle facts ind til sidst som ikke hænger sammen med det man lige har læst. Fx historie nr. 2, der handler om Alek Wek, der flygter til London, hvor hun bliver fotomodel. Og så bliver det lige kastet ind til sidst, at hun var fortaler for, at det er OK at skille sig ud og at det ikke gør noget at man er genert. Hvilket jo er meget fint, men historien har slet ikke handlet om det, så det er mærkeligt at have det som konklusion til historien.

Jeg tænker, at forfatterne ville have det hele med, men ‘you have to kill some darlings’. Sådan er det at skrive en bog. Det er lidt ærgerligt. Men det er heldigvis kun nogle af historierne – de fleste hænger faktisk ret godt sammen.

Titlen på bogen irriterer mig dog meget. At skrive ‘historier for piger’ ekskluderer drengene, og det er synd. Og lidt dumt. Desuden er jeg også lidt over konceptet med at fremhæve kun kvinder. Ja, det er et problem, at kvinder i historien ofte bliver overset, at der findes masser af bøger kun om stærke mænd, men jeg tror, at man kommer længere med budskabet hvis man mixer historier om mænd og kvinder. At gøre kvinder til en naturlig del af historien, i stedet for at have specialbøger om kvinder og kvindehistorie.

Men det var en skøn læseoplivelse, hvor jeg virkelig følte, at jeg lærte noget. Ved næsten hver historie tænkte jeg ‘hvorfor er der ikke nogen, der laver en film om denne her kvinde?’. Jeg havde lyst til at vide mere, til at dykke dybere i deres sind og høre om deres udfordringer, deres mod og kvaler.

Og jeg tænker, at det er historier børn har godt af at høre. Ikke kun fra et femnistisk synspunkt; alle kan have glæde af at læse om mennesker, der er modige og går efter det de tror på.

4/6 stjerner

De glemte bøger

Hver måned udvælger jeg en bog, der fortjener ekstra opmærksomhed.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og find din næste yndlings bog

OBS: projektet starter først til september

Når du tilmelder dig til nyhedsbrevet fra Bookworm’s Closet, giver du samtykke til at vi må sende dig boglige anbefalinger, tilbud mv. Læs hele samtykkeerklæringen.