Bookworm’s Bookclub anmelder ‘Oplyst’ af Tara Westover

Titel: Oplyst
Forfatter: Tara Westover
Sponsoreret: Anmeldereksemplar og giveaway i bogklubben er sponsoreret af Lindhardt & Ringhoff

Det er skønt, når vi i fællesskab er ovenud begejstrede for en bog i Bookworm’s Bookclub. Men det kan også være ret interessant og sætte gang i nogle gode diskussioner når vi er mere uenige om en bog – som var tilfældet med aprils fælleslæsning, Oplyst.

“Jeg tålte enhver form for ondskab bedre end venlighed. Ros var ren gift for mig; jeg var ved at blive kvalt af det.”
– fra ‘Oplyst’

Oplyst er en anmelderrost roman, der har begejstret bogbloggere, bookstagrammers og andre bogentusiaster verden over. Den handler om Taras egen opvækst med omsorgssvigt i en striks mormonfamilie og om hendes trang til uddannelse som hun først får da hun bliver 17. Jeg havde tårnhøje forventninger til den og de fleste bogklubmedlemmer var begejstrede for valget.

“Jeg tror, at Oplyst er en bog, der vil sætte dybe spor i mine erindringer, for resten af livet.”
– bogklubmedlem

Bogen endte med at dele vandene: nogle var vildt imponerede og fascinerede over bogen, mens andre (inklusiv undertegnede) ikke rigtig faldt for den. Og hvis du kigger ned i den visuelle anmeldelse nederst i indlægget, kan du se, at vi har bedømt den fra 2-6 stjerner – jeg tror, at det er første gang, vi har sådan et spænd i bogklubben! Og det er også en af de bøger vi har diskuteret mest – fordi vi havde så forskellige holdninger.

Jeg blev personligt fuldstændig revet med af bogen, men det var mest handlingen og det at følge hendes udvikling (…) Men jeg synes at den sidste del om hendes tid på universitetet virker lidt forhastet og ja en smule utroværdig. Den del mangler noget mere dybde, synes jeg.
– bogklubmedlem

En ting vi alle var enige om var, at ‘Oplyst’ er en meget rørende fortælling; det er svært ikke at blive følelsesmæssigt påvirket af den. Der, hvor vi oplevede den forskelligt, var fx hvor grebet vi blev. For nogle var det en total pageturner, for andre var den nærmest kedelig.

Også sproget var vi uenige om: nogle kunne ikke få hænderne ned over skrivestilen og andre synes ikke det var noget specielt. Om der er gået noget galt i oversættelsen eller om det bare er et spørgsmål om smag og behag vides ikke …

Hvis du vil læse mere i dybden om vores diskussion, kan du se alle vores diskussionstråde i facebookgruppen.

De glemte bøger

Hver måned udvælger jeg en bog, der fortjener ekstra opmærksomhed.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og find din næste yndlings bog

OBS: projektet starter først til september

Når du tilmelder dig til nyhedsbrevet fra Bookworm’s Closet, giver du samtykke til at vi må sende dig boglige anbefalinger, tilbud mv. Læs hele samtykkeerklæringen.