Mommy-talk: Sådan finder jeg tid til at læse


“Hvordan finder du tid til at læse så mange bøger?”

Det er det spørgsmål jeg oftest bliver stillet. Jeg har ikke ét overordnet svar/råd. Jeg har mere en masse små tricks som jeg har fundet på hen ad vejen. Udfordringen er, at i takt med at Edith vokser og ændrer sig, har jeg hele tiden skulle finde på nye tricks til at få smuglet lidt læsning ind. Nu har Edith dog nået en alder, hvor hun er mere stabil og ikke tager de der kæmpe udviklingsspring. Nu kan jeg bedre læne mig tilbage og nyde de velafprøvede læse-tricks. Og jeg er nået et sted, hvor jeg kan dele mine erfaringer med omverdenen.

Kort sagt: Jeg vil nu prøve at komme med nogle tips og tricks ud fra de erfaringer jeg har gjort mig gennem mine 2.5 år som læsende mor:

 • Accepter, at du ikke kan læse i lange uafbrudte strækninger
  Uden at acceptere dette kommer du nok ikke så langt. Børn larmer, forstyrrer og er uforudsigelige. Og at læse 10 x halvanden side er 10 x bedre end slet ikke at læse noget.
 • Hav altid en bog inden for rækkevidde
  Igen, børn er uforudsigelige: du ved aldrig hvornår de går i selvsving over en gravko og helst ikke vil have, at du blander dig i legen. Så er det smart at have en bog i tasken.
 • Læs e-bøger på telefonen
 • Ja, e-bøger mangler den der følelse som kun det at sidde med en rigtig bog kan give dig. Men e-bøger er faktisk ret smarte. Hvis man fx har et barn, der er evigheder om at blive puttet om aftenen, så er det smart, at man kan læse på sin telefon imens man holder i hånden / aer over panden / nusser på ryggen. Det gode ved e-bøger er, at:

  1. du kan holde og bladre med én hånd
  2. du kan læse i mørke
  3. du kan vælge sort baggrund og svag lysstyrke så skærmen ikke generer barnet

 • Læs lydbøger
  Lydbøger er fantastiske muligheder for at få sneget læsning ind i hverdagen: fx til og fra arbejde, i forbindelse med rutinepræget arbejde, kedelige opgaver i hjemmet osv. En enkelt gang har jeg også haft en lydbog i det ene ører, imens jeg puttede Edith – men her foretrækker jeg e-bøger, så jeg ikke skal have høretelefoner med (keep it simple). Da Edith var baby, fik jeg desuden lyttet til mange bøger imens jeg gik tur med barnevogn.
 • Lær at slå op med bøger
  Hvis den bog du læser ikke fanger dig, så drop den. Dårlige bøger og stædig pligtlæsning dræber glæden ved bøger og stjæler tid fra alle de gode bøger du kunne læse i stedet. Og de får dig ofte til at fravælge læsning til fordel for fx TV.
 • Giv dit barn lidt space
  Selvfølgelig skal vi være til stede over for vores børn når vi er sammen med dem. Men man behøver ikke at være 100 % til stede 100 % af tiden. Og man behøver ikke at nedstirre sine børn når de er på legeplads. Jeg har fx altid bog med, når jeg er i gården med Edith. Noget af tiden leger vi sammen og noget af tiden leger hun for sig selv imens jeg læser. Jeg har udviklet en bestemt teknik til at holde bogen i en vinkel, hvor jeg kan holde øje med hvad hun laver samtid med at jeg læser.

  Det kræver så:

 • Lær at multitaske
  Ja, jeg har formået at skubbe Edith afsted på hendes plasticbil i gården, imens jeg læste i min bog og holdt øje med, at vi ikke kørte ind i nogen. Og jeg har fået serveret forrygende sandkage på sandkassens kant med en bog i hånden.
 • Book læsetid i kalenderen
  Nogle gange er det rart bare at kunne læse uforstyrret. Mit råd er at få nogle til at hente dit afkom fra institution ind i mellem og tag et smut på café og læs uforstyrret. Bare en halv time kan føles fantastisk afslappende.
 • Spring Netflix over ind i mellem
  Mange føler, at de er for trætte om aftenen og ikke orker at læse. Så ser de serier i stedet. Jeg elsker selv at se serier og har både Netflix og HBO. Men ind imellem foretrækker jeg en læseaften. Også selvom jeg er træt. Det er nemlig en vanesag: Hjernen kan bedst lide at gøre det den er vant til, så skal den bruge mindst mulig energi. Og hvis du ikke er vandt til at læse, så vil det også kræve meget mere energi af dig at læse. For mig er det faktisk lige så afslappende at læse som at se TV – fordi min hjerne er vant til det.

  Og til sidst et råd til, hvordan du kan finde dine egne tricks:

 • Læs en sikker pageturner
  Jeg har haft perioder, hvor jeg har haft svært ved at finde plads og overskud til at læse. Så er jeg gået i gang med en bog, der har grebet mig fuldstændigt og som jeg ikke kunne lægge fra mig. Uden at tænke over det, fandt jeg måder, hvorpå jeg kunne snige lidt læsning ind. Disse tricks blev pludselig til naturlige vaner i min hverdag, og jeg tog dem med mig til den næste bog – også selvom det ikke var en bog jeg var helt opslugt af.

Hvad er dine bedste læse-tips?

De glemte bøger

Hver måned udvælger jeg en bog, der fortjener ekstra opmærksomhed.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og find din næste yndlings bog

OBS: projektet starter først til september

Når du tilmelder dig til nyhedsbrevet fra Bookworm’s Closet, giver du samtykke til at vi må sende dig boglige anbefalinger, tilbud mv. Læs hele samtykkeerklæringen.

8 thoughts on “Mommy-talk: Sådan finder jeg tid til at læse

 1. Ej altså, sikke nogle kære billeder af dig og Edith 🙂

  Og tak for gode råd, som en endnu-ikke-mor også kan bruge. Selv er jeg slem til det med Netflix, så jeg burde blive bedre til at hive en bog frem istedet for at se “New Girl” for ottende gang (eller sådan noget), som jeg har kørende pt. Når vi flytter her lige om lidt, må jeg få lavet en god læsekrog 🙂

 2. Åh, ja en god læsekrog er bare det bedste!
  Tak for de søde ord – og held og lykke med flytningen 🙂

 3. Hej Gitte.
  Hvor er det fantastisk, at du allerede som førstegangsmor ikke er overpylret og prioriterer din interesse i bøger højt. Jeg har jo tre drenge og hold op en masse kommentarer jeg har fået gennem årene fordi jeg ikke sad og overvågede dem hele tiden, men læste istedet. Jeg tror personligt det giver unge mennesker der ikke skal have opmærksomhed og bekræftelse uanset hvad og som har det langt nemmere ved at arbejde sammen med andre.
  Sikke en lang smøre!!:-) Du gør det virkelig godt!
  Kh Karen

 4. Hej Karen,
  Ja, jeg tror også, at det er en misforståelse at overdynge børn med opmærksomhed. Selvfølgelig skal de have opmærksomhed, men det gælder også om den rette opmærksomhed på de rette tidspunkter. Og så tror jeg også, at det er vigtigt, at de ser mor og far som nogen, der selv har interesser, og ikke bare nogen, der er til for at servicere dem.

  Tak for de søde ord – det var dejligt at høre fra dig 🙂

  Kram fra Gitte

 5. Prioritering er helt klart et must – jeg ser nærmest aldrig tv fx.men sidder med snude i en bog, når ungerne og de praktiske ting er “af vejen” 😉

 6. Er da lige sååå glad for, at jeg fandt dette blogindlæg, som du havde linket til i dit indlæg i dag omkring 2018’s bedste bogoplevelser.

  Er selv mor til en lille dreng fra april 2018, og kæmper i øjeblikket en allerhelvedes kamp med, at få ham til at sove om aftenen, hvilket jo blandt andet tager tiden fra de bøger jeg jo så gerne vil læser ☺️.

  Lang historie kort – tak for tipsene som jeg straks vil forsøge at anvende ?..

  Godt nytår ??

 7. Årh, hvor er det godt at høre! Jeg håber, at du kan få sneget lidt læsning ind 🙂

Comments are closed.