Bookworm’s Bookclub: ‘Vi kunne Alt’ rørte os

Man må gøre sig hård, det er det eneste, man kan gøre.

I november var månedens bog i Bookworm’s Bookclub Merete Pryds Helles Vi kunne Alt. Lindhardt og Ringhof var så flinke både at sponsorere anmeldereksemplar og et eksemplar til et heldigt medlem i bogklubben.

Om bogen (fra Lindhardtogringhof.dk):
På en villavej i Værløse i 1971 ligger Merle i sin seng og læser den ene De 5-bog efter den anden. Hun kan høre forældrene gennem væggen. Det er en af morens gode dage, hvor sygdommen ikke har fat. Det er en af de gode dage, hvor faren er hjemme og er ædru. ‘Vi kunne alt’ tegner et tidsbillede af den sorgmuntre optimisme, der prægede de tidlige 70’ere, hvor børnene fik at vide, at fremtiden var deres, og at de faktisk kunne alt. En roman om kærlighed på trods, om skyld og skam og om voksne, som ikke magter at være voksne. Vi kunne alt fortsætter som en selvstændig fortælling, hvor Folkets skønhed sluttede, men vi er inde hos familiens Pryds’ naboer, hvor en anden historie udspiller sig.

Generelt var vi alle ret glade for bogen, der er en selvstændig fortsættelse til den fænomenale Folkets Skønhed. Vi følger den ensomme Merle og hendes dysfunktionelle familie gennem de skrøbelige tidlige teenageår. Vi kommer igennem mobning, sygdom, seksualitet og omsorgssvigt. Det er en bog, der gør ondt at læse.

Her er nogle af bogklubbens læseoplevelser:

Hvordan går det med at få læst “Vi kunne alt”? Jeg er nået til side 221 og er vildt glad for den.

Færdig og helt blown away! Den er så fin!

Jeg synes, at det mest hjerteskærende var at læse om den grove og ydmygende mobningen i ‘Vi Kunne Alt‘. Især fordi Merle ikke havde nogle at gå til; der er ingen tryg base, hvor hun kan betro sig.

“Vi kunne alt” er virkelig barsk og hård læsning, og jeg sad med tårer i øjnene ret tit i løbet af min læsning. Det er en overbevisende hjertegribende og rørende fortælling om, hvordan det er, at vokse op i en dysfunktionel familie. (fra Livet i Dukkehuset)

Spørgsmål til gruppen: Om overgangen fra ‘Folkets Skønhed’ til ‘Vi kunne Alt‘: jeg synes det var ret genialt som Merete Pryds Helle forlod Pryds-familien for at hoppe ind til deres nabo: det er en ny historie, men vi er stadig i samme univers og kender bipersoners hemmeligheder og historie. Det kunne være sjovt, hvis hun fortsatte i samme spor … Men hvem ville den næste roman så handle om? Merles søster? Nogle af mobberne fra skolen? Fasteren?

Svar:

  • Merles blinde veninde synes jeg kunne være spændende at høre mere om.
  • Jeg tænkte også netop på den blinde pige.
  • Ja, for den da – hun var også en spøjs karakter! Det kunne være interessant at læse om hendes liv og familie.

Billeder: fra min Instagram og fra Livet i Dukkehuset

Endnu engang tak til Lindhardt og Ringhof for at bidrage til fælleslæsningen. Her i december læser vi ‘Hazel Wood‘ og til januar læser vi ‘Mænd uden Kvinder‘.

Du kan deltage i Bookworm’s Bookclub i vores facebook-gruppe, ved at kommentere her på bloggen eller bruge hashtagget #BookwormsBookclubDK på Instagram.

De glemte bøger

Hver måned udvælger jeg en bog, der fortjener ekstra opmærksomhed.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og find din næste yndlings bog

OBS: projektet starter først til september

Når du tilmelder dig til nyhedsbrevet fra Bookworm’s Closet, giver du samtykke til at vi må sende dig boglige anbefalinger, tilbud mv. Læs hele samtykkeerklæringen.