5 bøger om bøger

Mange bogelskere har en svaghed for bøger om bøger. Bøger, hvor hovedpersonen elsker bøger og hvor bøgerne er en stor del af handlingen. Desværre kan der godt være langt imellem snapsene; mange af de bøger om bøger jeg har læst, har været klichéfyldte og sukkersøde med plot så tyndt som det papir de er skrevet på. Som fx. Læserne i Broken Wheel Anbefaler. Og The Storied Life of A.J. Fikry. Begge store skuffelser, hvor man undrer sig over, at en forfatter med så stor kendskab til og glæde for litteratur kan sætte så dårligt et plot sammen.

Men der findes bøger om bøger som rent faktisk er gode. Her er 5 som jeg synes er gode:

 • Firmin – Adventures Of A Metropolitan Lowlife af Sam Savage
  Den handler om en rotte, der hedder Firmin (Firmin – Vermin. Get it?). Firmin flytter ind i en boghandel og bogstaveligt talt tygger sig igennem bøgerne. Han spiser dem! Men vi tilgiver ham, fordi han er nuttet. Og kan danse.

  I had discovered a remarkable relation, a kind of preestablished harmony, between the taste and the literary quality of a book. To know if something was worth reading, I had only to nibble a portion of the printed area.

 • Moon Palace af Paul Auster
  Det her er ikke en bog om bøger i traditionel forstand, men Paul Austers romaner har altid bøger som en naturlig del, da hans hovedpersoner ofte minder om ham selv; dvs. forfattere/oversættere med kærlighed til bøger. Og baseball. Og tissemænd, men det er en hel anden snak, som vi nok skal tage en anden dag. Men ‘Moon Palace’ handler ekstra meget om bøger. Der er fx et hjem, der er møbleret med bøger. Som i bøger og ikke andet end bøger. Det er ægte bog-kærlighed.

  Every man is the author of his own life.

 • A Tree Grows in Brooklyn af Betty Smith
  En bog som jeg var mere begejstret for efter jeg læste den end imens jeg læste den. En bog, er emmer af kærlighed til bøger. Og som tror på, at bøger kan ændre liv, social arv og drømme. Og kan hjælpe ensomme mennesker til at føle sig blandt venner. Det elskede jeg den for.

  From that time on, the world was hers for the reading. She would never be lonely again, never miss the lack of intimate friends. Books became her friends and there was one for every mood. There was poetry for quiet companionship. There was adventure when she tired of quiet hours. There would be love stories when she came into adolescence and when she wanted to feel a closeness to someone she could read a biography.

 • The Ocean at the end of the Lane af Neil Gaiman
  Hjerteskærende fantasy om en lille dreng, der søger flugt fra sin ubehagelige familie og finder fred og i bøgernes verden. En hyldest til bøgernes magi og hvordan de kan hjælpe os.

  I lived in books more than I lived anywhere else.

 • The Silver Linings Play Book af Matthew Quick
  Pat læser ikke bøger. Men da hans læsehest af en kone forlader ham, vil han gøre alt for at få hende tilbage. Også selvom det betyder, at han skal læse en masse bøger for at imponere hende. Så det gør han.
  Advarsel: den her bog indeholder spoilers for de bøger hovedpersonen læser.

  Life is not a PG feel-good movie. Real life often ends badly. Literature tries to document this reality, while showing us it is still possible for us to endure nobly.

Kan du anbefale mig nogle bøger om bøger?

De glemte bøger

Hver måned udvælger jeg en bog, der fortjener ekstra opmærksomhed.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og find din næste yndlings bog

OBS: projektet starter først til september

Når du tilmelder dig til nyhedsbrevet fra Bookworm’s Closet, giver du samtykke til at vi må sende dig boglige anbefalinger, tilbud mv. Læs hele samtykkeerklæringen.

4 thoughts on “5 bøger om bøger

Comments are closed.