Titel: Den Danske Borgerkrig 2018-24
Forfatter: Kaspar Colling Nielsen
Først udgivet: 2013
Antal sider: 223
Sådan starter den: Den unge politiker var rædselsslagen
2 af 5 stjerner
En påtaget roman, der veksler mellem at minde om grænseoverskridende provo-litteratur og en gymnasieopgave. Anbefaler, at du læser noget andet i stedet.
En 450-årig bliver holdt evigt ung med hjælp fra et stamcelleprogram. Han tænker tilbage på sin ungdom – dvs. den ægte ungdom – og på den krig, der fandt sted i Danmark fra 2018-24. Vi hører om hans rolle under krigen, krigens historie, forholdet til hans livs kærlighed og glimt af det liv han lever nu.
Lad mig starte med det positive: jeg kedede mig ikke. Og derfor får romanen 2 stjerner i stedet for 1. Normalt er jeg ret pjattet med spekulative og kreative fremtidsromaner. Problemet (eller et af problemerne) med ‘Den Danske Borgerkrig’ er, at den ikke er særlig velskrevet. Jeg tror, at Kaspar Colling Nielsen har sovet den første dag på forfatterskolen (eller hvor han har forsøgt at lære at skrive) og misset ‘Show Don’t Tell’-princippet. Den del af romanen der beskriver årsagen til borgerkrigen er skrevet som var det en middelmådig gymnasieelevs historieopgave.
Derudover virker historien påtaget provokerende og grænseoverskridende. Der portrætteres nogle usympatiske rige, der har betalt sig til evig ungdom og snyder døden. Vi ser dem have sex-orgier. Med deres børn. Og indrømme, at de elsker deres talende hund højere end selvsamme børn. Hvorfor? For at provokere og forarge velsagtens? For nogen god historie er det ikke. Kærlighedshistorien havde jeg også svært ved at købe. I det hele taget en stor skuffelse.