Anmeldelse: convenience store woman

Titel: Convenience Store Woman
Forfatter: Sayaka Murata
Sådan blev bogen min: jeg har købt den

Keiko er 36 år gammel, har aldrig haft en kæreste og har arbejdet i det samme supermarked i 18 år. Hendes venner og familie presser på: hvorfor har hun ikke fået sig en familie? En uddannelse? Er rigtig job?

Keiko har tydeligvis en diagnose (vi får aldrig fortalt hvilken) og prøver hårdt at fungere som ‘normal’. Overfor sine venner forklarer hun arbejdet i supermarkedet med, at hun har et svagt helbred og ikke kan overskue en karriere. Overfor de hurtigt udskiftede kolleger – der er meget yngre end hende – siger hun, at hun ikke har tid til karriere pga. et svagt familiemedlem. Hun kopierer sine venner og kollegaers stil, ansigtsudtryk og måder at udtrykke sig på. Hun vil gerne virke normal. Selvom hun ikke er det.

Det her er en pragtfuld og finurlig lille japansk perle om, hvordan det kan være for et menneske med en mental lidelse at fungere i samfundet, hvor man ikke anerkender mentale lidelser. Og hvordan er ikke at passe ned i de skabeloner vi forventes at forme vores liv efter – hvor meget vi skal forsvare vores beslutninger, hvis de afviger det mindste fra normen.

Convenience Store Woman er humoristisk og tankevækkende kort roman som jeg varmt kan anbefale.

De glemte bøger

Hver måned udvælger jeg en bog, der fortjener ekstra opmærksomhed.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og find din næste yndlings bog

OBS: projektet starter først til september

Når du tilmelder dig til nyhedsbrevet fra Bookworm’s Closet, giver du samtykke til at vi må sende dig boglige anbefalinger, tilbud mv. Læs hele samtykkeerklæringen.