‘Hafnia Punk’ af Benn Q. Holm

hafnia punk

Titel: Hafnia Punk
Forfatter: Benn Q. Holm
Først udgivet: 1998
Antal sider: 446
Sådan starter den: Et snefnug landede på ruden.
4 af 5 stjerner

En skøn og meget realistisk roman om en gruppe fuck-ups i København. Underholdende, humoristisk, trist og velskrevet. Den ramte plet hos mig!

‘Hafnia Punk’ åbner et lille vindue på klem, så vi kan få et kort glimt af en god håndfuld personers liv, frustrationer, drømme og forhold. Vi følger en frivillig arbejdsløs FCK-fan og hans advokatkæreste, en ensom oversætter, en forelsket musikproducent, en nybagt far der har en affære, en usympatisk sanger uden succes og en kendt forfatter. Plus det løse (der er sikkert nogle jeg har glemt). De er alle på en eller anden måde forbundet, og romanen hopper let og elegant fra person til person.

Det kan være lidt svært at holde styr på de mange personer, og jeg kunne godt savne at gå i dybden med dem. Derudover fik jeg til tider lidt nok af de mange detaljerede byture. Og al den fodboldssnak! Men jeg nød at se de små glimt af deres liv og tanker som Benn Q. Holm tillod mig. Der var noget ægte, ærligt og nærmest hverdagsagtigt over plottet og skrivestilen. Se fx det her afsnit midt i en spontan bytur:

I mellemtiden stod Martin ude på gaden og svimlede. Skulle heldigvis ikke kaste op. Han gik mod Pilestræde. Underligt at komme ud fra det mørke hul, opdage at det stadig var lyst. Dagen eksisterede for fuldt blus med de biler der kørte langsomt rundt for at finde en parkeringsplads, mennesker på vej hjem fra arbejde. Han følte det rå lys strømme gennem sine røgbetændte øjne som små bobler der eksploderede bag øjenlågende, for det var så lyst, så knivskarpt kridhvidt, og det eneste han havde lyst til i hele verden var en Fanta.

Personerne kunne meget vel alle eksistere i virkeligheden og opleve de ting i bogen. Den er nemlig elegant underspillet, men samtidig rørende, humoristisk og forargelig. Endelig en dansk roman jeg kan lide! Dermed skal det tilføjes, at jeg godt kan forstå, hvis man ikke er til denne roman. Man hopper meget rundt og det kan være svært at holde styr på. Derudover kan det også være demotiverende at læse om egoistiske mennesker, der i den grad fucker deres liv op. Jeg nød den dog i fulde drag.

De glemte bøger

Hver måned udvælger jeg en bog, der fortjener ekstra opmærksomhed.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og find din næste yndlings bog

OBS: projektet starter først til september

Når du tilmelder dig til nyhedsbrevet fra Bookworm’s Closet, giver du samtykke til at vi må sende dig boglige anbefalinger, tilbud mv. Læs hele samtykkeerklæringen.