Film jeg har set på det sidste #1

Efter mit kedelige liv dræbte konceptet ‘På det sidste har jeg ...’ vil jeg introducere et nyt koncept: film jeg har set og hvad jeg syntes om dem. Det er også et spark til mig selv om at se nogle flere film; jeg har en tendens til at stene serier og Last week tonight (hvilket jeg virkelig nyder) når jeg tænder computeren om aftenen, men jeg kunne egentlig godt tænke mig at se nogle flere film.

Her er de film jeg har hygget mig med på det sidste – dvs. før Corona-helvedet brød ud og jeg rent faktisk havde mentalt overskud til at se film. Som I måske kan se, er jeg blevet besat af Timothée Chalamet – ham den virkelig pæne og dygtige skuespiller fra den smukke film Call me by your name (som kan ses på Netflix – seriøst, se den!).

Emma

Om ‘Emma’ (fra Kino.dk):
Som yngste datter af byens rigeste mand, Mr. Woodhouse, er Emma byens førende dame, og hun mener derfor selv, at hun ved, hvad der er godt for alle i kærlighedens store lotteri. Emmas lidt snobbede og selviske syn på tilværelsen hjælper dog ikke altid kærligheden på vej, og hendes gode ven Mr. Knightley giver hende et nyt perspektiv, da han udfordrer hendes beslutninger.

Jeg var så heldig at blive inviteret af Lindhardt & Ringhof (så det her er faktisk reklame) til forpremiere på den nye filmatisering af Jane Austens Emma. Egentlig var det ikke en historie jeg syntes trængte til en genfortælling, men hold nu op, hvor er jeg vild med den! For det første er scenografien virkelig flot – jeg nød kostumerne og hele stemningen, der er i filmen. Flere steder tog jeg mig selv i at glemme at følge med i handlingen, fordi jeg blev betaget af en lille fin detalje.
En anden ting jeg virkelig godt kunne lide ved denne filmatisering, er at den fokuserer lige så meget på Emmas personlige udvikling som på selve kærlighedshistorien. Og så spiller de alle virkelig godt.

Kan varmt anbefales – og kan ses i biografen …. nå, nej, never mind …


The King

Om ‘The King’ (fra Netflix):
I går var han et beruset fjols. I dag er han konge. Med kronen tungt på hovedet har han Englands skæbne i sine hænder.

Indrømmet: jeg ville ALDRIG have set denne film, hvis det ikke var fordi min kommende kæreste, Timothée Chalamet, havde hovedrollen. Den var virkelig kedelig. Og så var han ikke engang lækker i filmen (hej grydehår). Egentlig var historien ret interessant, men dialogen og filmens tempo ødelagde den fuldstændigt. Faktisk endte vi med at give op efter en time og sprang hen til slutscenen (som viste sig at være næsten god).

Kan ikke anbefales – men kan ses på Netflix.


Lady Bird

Om ‘Lady Bird’ (fra Kino.dk):
Ungdomsfilmen ‘Lady Bird’ følger Christine, der ønsker at blive færdig med sin kristne High School i Sacramento og flytte til Østkysten for at starte på et College. Livet er heller ikke let på hjemmefronten, hvor faren er arbejdsløs, og moren holder sig ikke tilbage for at påpege sin datters fejl.

Igen en film jeg så pga. crush. Faktisk så jeg den i biografen i 2018, men dengang vidste jeg ikke, at T var mit livs kærlighed, så jeg blev nødt til at se den igen. Han har en lille bitte rolle i filmen, men er til gengæld virkelig pæn. Og en komplet nar …
Filmen er en klassisk ungdomsfilm og er egentlig ret god. Tempoet er stille og roligt, på grænsen til det kedelige. Men en fin fortælling om mor/datter-forhold, venskaber, drømme og forkerte kærester.

En OK film – kan ses på Netflix.


Beautiful Boy

Om ‘Beautiful Boy’ (fra Filmstriben):
Nic er 18 år og ved at færdiggøre High School og forbereder sig på at starte på College. På overfladen er han en helt almindelig dreng, men i hemmelighed har Nic eksperimenteret med stoffer siden han var 12 år, og da han prøver methaamfetamin for første gang, går han på kort tid fra at være teenager til dybt afhængig stofmisbruger. Hans far, David er rådvild og må konfrontere sin egen del af ansvaret i sønnens misbrug og starter en sej kamp sammen med sin søn for at finde en vej ud af mørket. Det er en hudløs ærlig skildring af afhængighedens dybe afgrund og hvordan det påvirker en hel familie. Filmen er baseret på biografierne ”Beautiful Boy” af David Sheff og ”Tweak: Growing Up on Metahmphetamines” af Nic Sheff.

Okay, det er ved at blive pinligt det her, men denne film så jeg også kun fordi mit crush har en af hovedrollerne. Men hold nu op, hvor er det en god film! Så hjerteskærende og interessant – en virkelig flot film! Og de spiller alle fabelagtigt. Det er sådan en film, man godt kunne frygte blev overspillet, men de formåede at finde en fin balance. En anden ting jeg godt kunne lide, er at filmen ikke fokuserer på hvorfor sønnen tager stoffer og hans kamp for at blive clean (som vi før har set i fx ‘Christiane F’ og ‘Streets of New York’) men i stedet fortalte historien om faderen og hvordan han skal forholde sig til sønnens misbrug.

Kan varmt anbefales – og du kan se den gratis på Filmstriben.


Resten af dagen

Om ‘Resten af Dagen’ (fra Det Danske Filminstitut):
Den på alle måder korrekte og pligttro butler James Stevens, og den effektive husholderske miss Kenton, styrede i 1930’erne sammen den store husholdning på godset Darlington Hall. Deres arbejdsgiver havde udprægede nazistiske tilbøjeligheder, men Stevens lod som om, han ikke opfattede, hvad der foregik i huset. Han viste heller aldrig sine varme følelser for miss Kenton, og da han genser hende i 1958, formår han heller ikke at åbne sig.

Endnu et gensyn som jeg kun kunne huske brudstykker af. Jeg har læst bogen og set filmen for mange år siden, og husker det som om jeg kunne lide både film og bog, men også fandt begge lidt kedelige. Denne gang fandt jeg dog ikke filmen spor kedelig: jeg elskede dens detaljer og alt det usagte. Og så er fortællingen helt unik. Er så glad for at jeg så den igen – overvejer også at genbesøge bogen.

En pragtfuld klassiker – kan ses på Netflix.

De glemte bøger

Hver måned udvælger jeg en bog, der fortjener ekstra opmærksomhed.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og find din næste yndlings bog

OBS: projektet starter først til september

Når du tilmelder dig til nyhedsbrevet fra Bookworm’s Closet, giver du samtykke til at vi må sende dig boglige anbefalinger, tilbud mv. Læs hele samtykkeerklæringen.