Man Gjorde et Barn Fortræd

Man gjorde et barn fortræd
Titel: Man gjorde et Barn Fortræd
Forfatter: Tove Ditlevsen
Udgivet: 1941
antal stjerner: 5 af 5 stjerner (gennemsnittet på Goodreads: 3:81)

Første sætning: En dag I januar, da familien Worm havde spist til middag, rejste Kirsten sig og begyndte at tage ud af bordet.

Man gjorde et Barn Fortræd er historien om Kirsten Worm, en sart og usikker ung kvinde. Hun arbejder på kontor, bor hjemme hos sine forældre på Nørrebro, og bruger sine aftener og nætter sammen med sin veninde og diametrale modsætning, den sprudlende og dominerende Nina. Nina inkluderer Kirsten i sin vennekreds, introducerer hende for mænd og inviterer hende til fester.

Kirsten er yderst betaget af Nina. Hun er alt det Kirsten ønsker at være: selvsikker og smuk, hvorimod Kirsten føler sig forkert og akavet. Bedst har hun det i selskaber, hvor der intet forventes af hende, hvor hun blot kan se til fra sidelinjen.

Åh, hvor hun hyggede sig mellem mennesker. Fremmede mennesker, der intet ondt ville hende, men lod hende sidde i fred, upåagtet og grå. Hvor hun elskede det. Men begyndte så musikken igen og der blev lyst i salen, blev hun igen urolig og flov, fordi Nina dansede hele tiden, og hun følte sig iagttaget af hånlige og nysgerrige øjne.

Man finder hurtigt ud af – alene fra bogens titel – at noget er helt galt. Nogen har gjort Kirsten fortræd som barn, nogen har ødelagt hende og gjort hende forskræmt over for andre mennesker – mænd især. Med Tove Ditlevsens smukke prosa, følger vi Kirsten i hendes jagt for at finde ud af, hvad der er sket hende, hvem der har gjort hende fortræd som barn og hvordan. Først da vil hun kunne få fred og leve normalt.

Hun var blevet ført herhen på ny af den frygtelige skæbne, der ville tvinge sin vilje igennem på trods af hendes.

Der er noget sart, og uendeligt fint over Man gjorde et Barn Fortræd. Tove Ditlevsens poetiske sprog passer perfekt til Kirstens skrøbelighed. Det er en meget smuk og medrivende historie – den rørte mig dybt og jeg kunne ikke lade være med at heppe på Kirsten. Jeg havde en ustandselig trang til at krænge mig ind mellem siderne og give Kirsten et knus, fortælle hende, at hun ikke skal være ked af det og at alt nok skal blive godt.

Jeg blev meget påvirket af denne bog. Jeg kunne ikke rigtig give slip på den igen: dens stemning – og ikke mindst Kirstens sind – sad stadig i mig længe efter jeg havde vendt den sidste side. Det sker sjældent for mig.

De glemte bøger

Hver måned udvælger jeg en bog, der fortjener ekstra opmærksomhed.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og find din næste yndlings bog

OBS: projektet starter først til september

Når du tilmelder dig til nyhedsbrevet fra Bookworm’s Closet, giver du samtykke til at vi må sende dig boglige anbefalinger, tilbud mv. Læs hele samtykkeerklæringen.

5 thoughts on “Man Gjorde et Barn Fortræd

  1. Spændende! Er ved at læse Maria Hellebergs “Kvinder der forandrede Danmark”, hvor Tove Ditlevsen (naturligvis) er med – og i den forbindelse har jeg sat “Gift” på min to-read-liste… men der er vist flere bøger fra den interessante dame, jeg skal have tygget mig igennem 🙂

  2. Hun har skrevet en god stak romaner! Jeg har kun læst denne og Barndommens Gade, så har heldigvis en masse til gode 🙂
    Jeg har også Gift på min hylde et sted – det er vist en del af hendes erindringer? Hvor den første hedder Barndom.

  3. Ja, det har hun. Har også kun læst Barndommens Gade. Gift handler om tre af hendes ægteskaber samt stofmisbrug – og er vidst den tredje erindringsbog, Barndom og Ungdom er de første to. Det er hvert fald hvad jeg kan læse mig til i “Kvinder der forandrede Danmark” 🙂

Comments are closed.