Hvorfor er Sydstats-litteratur lidt anderledes end andet amerikansk litteratur? Hvad er det, der gør det til noget specielt? Jeg ved, at jeg elsker at læse litteratur fra Sydstaterne, men har haft svært ved at sætte ord på hvorfor.
Med hjælp fra en gruppe på Goodreads, har jeg fundet frem til nogle kendetegn, der ofte ses i litteratur fra Sydstaterne:
- Det ultimative Small Town America: Her snakker vi små byer, hvor alle kender alle (og deres tipoldeforældre) og alle sladrer om alle.
- Familierelationer: Sydstats-litteraur er ofte tæt knyttet til hjemmet, dets værdier, rygte og historie: en familie har ofte boet i samme område eller endda samme hus gennem flere generationer.
- Keeping up appearances: Det er vigtigt at opføre sig anstændigt, da din opførsel smitter af på din families ry – og vil blive husket i flere generationer.
- Racisme: Sydstaterne har en grim historie med racisme: bare tænk slaver, ku-klux-klan osv.
- Den ensomme outsider: Det kan være svært at skille sig ud i Small Town America uden at være en outsider, som ikke rigtig passer ind i fællesskabet.
- Religion: Kirken er ofte en stærk søjle i samfundet
- Comfort-food: Mad er vigtigt: man samles om bordet med familien, spiser sammen med naboerne / kirken ved vigtige højtider.
Og her er så 5 Sydstats-bøger som jeg synes er gode:
- The Heart is a Lonely Hunter: Som titlen antyder er det især ensomhed, der gennemsyrer denne smukke fortælling om en lille by, hvor alle kender alle, men hvor alle alligevel lider af ensomhed og isolation. Selvom mange betror sig til outsideren i denne fortælling, er outsideren alligevel ensom, da han ikke selv har nogen at betro sig til. Dette er en fortælling, der gør ondt.
- In Cold Blood: Historien om et brutalt mord på en familie i en lille by i Sydstaterne. Gennem interviews tager Truman Capote os ind under huden på familierne i området, deres status i samfundet og deres fordomme.
- Dræb ikke en sangfugl: Her har vi igen en by, hvor alle kender alle (også generationer tilbage), og hvor der er stærke familierelationer, voldsom racisme og ensomme outsidere på menukortet. Et must-read!
- True Blood-serien: selvom denne fantasy handler om vampyrer og vareulve, er det en meget typisk Sydstats-bog; de fordomme og hate-crimes vampyrerne udsættes for kan oversættes direkte til den racisme, der gennem tiden har været i Sydstaterne. Vores hovedperson, Sookie Stackhouse, er også en klassisk ‘Southern Belle’; hun vil gøre alt for sin familie, er stolt over sit hjem, går i kirke, og går op i madlavning. Pga. hendes magiske evner, er hun på nogle måder en ensom outsider i byen: en freak som folk sladrer om. De fleste respekterer hende dog fordi hun er en ‘pæn pige’ og de både kender og respekterer hendes familie.
- Borte med Blæsten: Vi kan ikke have denne liste uden at nævne denne fantastiske klassiker om den Amerikanske Borgerkrig. Her har vi stærke familiebånd, keeping up appearances, racisme og slavehistorie. Og sikkert også flere ting, som jeg bare ikke kan huske længere … Det er 8 år siden jeg læste den, men tænker, at jeg snart skal læse den igen.
Det er min foreløbige liste (men arbejder allerede på en part 2), men jeg vil meget gerne høre, om du kan anbefale nogle gode romaner, der omhandler Sydstaterne?
Nord og syd. Fantastisk serie der også er filmatiseret. Skrevet af John Jakes.
Åh, den vil jeg gerne læse en dag!
Flannery O’Connor: “Wise Blood”, som jeg selv glæder mig til at læse + novellesamlingen “A Good Man is Hard to Find”.
Lillian Smith: “Strange Fruit” gjorde et dybt indtryk på mig, da jeg læste den for MANGE år siden.
William Faulkner: “Light In August” + “As I Lay Dying” (ultimative sydstatsromaner).
Erskine Caldwell: “Trouble In July”.
De ryger hermed på min liste!
‘The Help’ af Kathryn Stockett. Lydbogen (i hvert fald den engelske) er rigtig velindspillet 🙂
Åh, den er også god – den er på min liste til part 2
Jeg kan anbefale “Sironia”, som er en slægtsroman i 10 bind. Den er fantastisk, og jeg er ked af, at den tilsyneladende er gået i glemmebogen. En af de bedste romaner om sydstaterne, som jeg nogensinde har læst.