Anmeldelse: Er du Okay, Helene?

En realistisk og vigtig ungdomsroman om voldtægt og mobning

Titel: Er du Okay, Helene? (selvstændig bog i Er du Okay-serien)
Forfatter: Anika Eibe
Genre: Realistisk YA
Sådan blev bogen min: Anmeldereksemplar fra Tellerup

Til en fest kysser Helene med skolens populære dreng og går med ham ind på et værelse, hvor han voldtager hende. Først flere dage efter tør hun sætte ord på, hvad der er sket. Men hvem vil tro hende? Hvem vil være der for hende? Udover hendes alkoholiserede mor, der dårligt kan passe på sig selv?

Er du Okay, Helene? er et yderst fint stykke realistisk ungdomslitteratur. Der er mange ting, der fungerer godt i bogen. Mest af alt karaktererne; jeg var vild med Helene, hendes fandenivoldskhed, styrke og selvstændighed. Hun er ikke perfekt – tværtimod bliver det hentydet, at hun har været med til at mobbe tidligere (det kan være, at der står noget om det i de andre bøger i serien – jeg kan ikke lige huske det). Men da hun selv bliver offer for mobning, er hendes selvrefleksion en vigtig detalje.

Jeg var også glad for hendes mor: hun tror med det samme på sin datter og støtter hende så godt hun kan. Samtidig udsætter hun Helene for et enormt omsorgssvigt ved at hænge ud på den lokale bodega i stedet for at tage sig af sin datter. Jeg kunne godt lide, at karaktererne ikke var sort/hvide, men fik lov til at være mere nuancerede.

De følelser Helene tumler med efter voldtægten og beskrivelsen af den kollektive udskamning, der finder sted efterfølgende er hjerteskærende godt beskrevet og meget troværdigt.

Sproget fungerede upåklageligt: det er barnligt og overdramatisk – præcis som en teenager ville udtrykke sig (så vidt jeg ved/husker) uden at det var irriterende at læse. Jeg følte virkelig, at det var Helenes egne ord jeg læste. Så, bravo!

Hvorfor fanden var jeg også gået med ham?
Jeg havde vel ikke været i tvivl om hvad han ville? Hvad alle ville når man kyssede til en fest, og så trak sig væk fra de andre.
Men hvorfor havde jeg ikke vidst …
Hvorfor havde jeg ikke forudset …
For helvede, hvor var jeg dum!
DUM! DUM! FUCKING DUM!

Slutningen var jeg ikke så pjattet med, da den til gengæld virkede lidt urealistisk. Og så var der nogle ting omkring anmeldelsen af voldtægten som jeg har læst ikke helt passer.

Men alt i alt en flot og vigtig bog. Nu er jeg spændt på, om der kommer flere bøger i serien, Anika Eibe? Måske en til om en af drengene?

De glemte bøger

Hver måned udvælger jeg en bog, der fortjener ekstra opmærksomhed.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og find din næste yndlings bog

OBS: projektet starter først til september

Når du tilmelder dig til nyhedsbrevet fra Bookworm’s Closet, giver du samtykke til at vi må sende dig boglige anbefalinger, tilbud mv. Læs hele samtykkeerklæringen.