5 eventyrlige fortolkninger

Siden jeg så filmen Maleficient (genfortælling af Tornerose, hvor vi også får den onde fes historie) har jeg været BESAT af moderne genfortællinger af de klassiske eventyr. Især de genfortællinger, hvor vi får historien bag skurkene – eller der bliver kastet nyt lys over heltene.

Hvorfor forbander den onde fe Tornerose? Hvordan er det at være Askepots grimme stedsøster? Og hvorfor er Snehvides prins så vild med at kysse døde piger?

Hvis de spørgsmål gør dig nysgerrig, så er der her 5 bøger du bør læse:

A Wild Swan and other tales af Michael Cunningham
Genfortællinger af en håndfuld klassiske eventyr, hvor vi går i dybden med de ellers ofte todimensionelle karakterer vi møder i eventyrene. Nogle af genfortællingerne berører karakterernes tanker og baggrund. Andre hiver dem ind i en moderne kontekst og afromantiserer dem. Vi følger heksen fra ‘Hans og Grethe’ før hun byggede sit pandekagehus: en promiskuøs alkoholiker med forliste ægteskaber og knuste drømme. Vi er en flue på væggen hos Snehvide og prinsen, der ligger i sengen og småskændes. Vi følger tinsoldaten, der bruger sit manglende ben som scoretrick på College.

The Surface Breaks af Louise O’Neill
En feministisk genfortælling af H.C. Andersens ‘Den Lille Havfrue’. Den handler i bund og grund om en kvinde, der laver om på sin krop for at opnå kærlighed. Om en kvinde, der ofrer alt for kærligheden og glemmer sig selv. Om kvinder generelt, der gennemgår smerte for at blive accepteret. Om kropsforagt, undertrykkelse og om at finde sin stemme.

Vassa in the Night af Sarah Porter
Genfortælling af et gammelt russisk eventyr ‘Vasilisa the Beautiful’. Genfortællingen handler om Vassa, der lever i en sær verden som minder om vores. Blot varer nætterne uendeligt længe. En lang nat efter et skænderi med sin søster begiver Vassa sig ind i et nat-supermarked, hvor butikstyveri straffes med halshugning. I lommen har hun en kleptoman-dukke som hun fik af sin mor på hendes dødsleje.

Step sister af Jennifer Donnelly
Fortællingen om en af Askepots onde/grimme stedsøstre. Det er fortællingen om at blive vurderet ud fra sit udseende, at kun være noget værd som kvinde, hvis man er smuk. Og så handler den om en kvinde med så stærk en vilje, at hun skærer sine tæer af for at få en chance i livet.

The Robber Bride af Margaret Atwood
Genfortælling af Brødrene Grimms ‘The robber bridegroom’. Her bliver skurken en femme fatale, der ødelægger tre kvinders liv, og det er op til dem at redde sig selv via historiefortælling.

De glemte bøger

Hver måned udvælger jeg en bog, der fortjener ekstra opmærksomhed.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og find din næste yndlings bog

OBS: projektet starter først til september

Når du tilmelder dig til nyhedsbrevet fra Bookworm’s Closet, giver du samtykke til at vi må sende dig boglige anbefalinger, tilbud mv. Læs hele samtykkeerklæringen.