5 anderledes romaner om 2. verdenskrig

ww2

Jeg har en svaghed for romaner, der omhandler 2. verdenskrig. Det er en så vigtig del af vores historie, og det er en historie, der er nødvendig at fortælle igen og igen. Jeg føler mig ofte draget af disse historier og bliver meget påvirket af dem. Især dem, der fanger de mere skæve historier, har et specielt sted i mit hjerte. Jeg har her samlet 5 romaner, der formår at komme ud i krogene i 2. verdenskrig, og fortælle fra en vinkel vi ikke ser så ofte.

I tilfældig rækkefølge:

  • Stones from the River af Ursula Hegi
    I Stones from the River skal vi en tur til en fikliv landsby i Tyskland. Her møder vi dværgen Trudy, der bliver undfanget lige efter 1. verdenskrig og vi følger hendes opvækst i mellemkrigstiden og under 2. verdenskrig, hvor hun hjælper jøder på flugt. Romanen handler om at se sine venner og naboer miste alt, at skulle lade som om man støtter noget man hader. Og så handler den også om at vokse op som anderledes, at føle sig forkert og uelskelig i en verden, der desperat har brug for kærlighed og accept.

    Given a choice, she would rather be the one who was persecuted than the one doing the persecuting – both had a terrible price to pay, but she would rather endure humiliation and fear than grow numb to what it was to be human.

  • The Book Thief af Markus Zusak
    Dette er en af de der få søde og livsbekræftende historier om 2. verdenskrig. The Book Thief skiller sig ud i og med, at den er fortalt fra Dødens synsvinkel. Døden, der har travlt som aldrig før med at hente Hitlers ofre. Normalt sker dødens arbejde hurtigt og effektivt uden øje for omgivelserne. Men da han skal tage en lille drengs liv, bliver han fascineret af drengens søster, får empati for hende og følger – nærmest mod sin vilje – hendes liv. Et liv, hvor hun kommer i pleje langt væk fra sine forældre, der er flygtet. Et liv, hvor hun hjælper med at skjule en jøde. Et liv, hvor hun stjæler bøger. En fin og rørende historie, der bliver fortalt gennem tekst og tegninger.

    It kills me sometimes, how people die.

  • Goodbye to Berlin af Christopher Isherwood
    Denne klassiker (som Troels i sin tid introducerede mig for) handler som sådan ikke om 2. verdenskrig, men mere om hvordan Isherwoods skønne Berlin blev ødelagt af nazister. Den omhandler ikke nazi-tyskland direkte; grusomheden er i stemningen som et spøgelse fra fremtiden, for de ting vi ved kommer til at ske.

    The Nazis may write like schoolboys, but they’re capable of anything. That’s just why they’re so dangerous. People laugh at them, right up to the last moment…

  • The Amazing Adventures of Kavalier & Clay af Michael Chabon
    Nu skal vi til New York: en ung jødisk mand flygter til New York under 2. verdenskrig og flytter ind hos sin fætter. Sammen kreerer de tegneserier om en superhelt, der smadrer nazi’er. Romanen handler om følelsen af afmagt overfor Hitler, om skyldfølelsen når man flygter fra sit hjemland og sin familie, og uvisheden om, hvorvidt ens nærmeste er i live.

    No; he could be ruined again and again by hope, but he would never be capable of belief.

  • The Night Watch af Sarah Waters
    Den sidste bog jeg vil fremhæve er Sarah Waters’ roman, der foregår i efterkrigstidens London. Vi følger en gruppe mennesker, hvis skæbner krydsedes under 2. verdenskrig. Vi følger hvordan krigen har påvirket og traumatiseret en lesbisk kvinde, der arbejde som frivillig i Londons gader og hjalp ofre fra bomberne, hvordan hun har svært ved bare at leve videre efter krigen, hvor det virker til, at folk har glemt rædslerne. Derudover følger vi en homoseksuel ung mand, der kommer i fængsel efter hans elsker har begået selvmord for at slippe for at komme i krig.

    They settled back into an embrace – as if it was nothing, as if it was easy; as if they weren’t two boys, in a prison, in a city being blown and shot to bits; as if it was the most natural thing in the world.


Til sidst vil jeg anbefale at prøve at læse Harry Potter med 2. verdenskrigsbrillerne på. Den er et fremragende eksempel på, hvordan man kan genfortælle en vigtig historie i et nyt format.

Vild med denne slags anbefalinger?

Jeg har anbefalet bøger inden for flere forskellige emner – se dem fx her.

Nu jeg har din opmærksomhed: Kan du anbefale mig nogle gode romaner om 2. verdenskrig?

De glemte bøger

Hver måned udvælger jeg en bog, der fortjener ekstra opmærksomhed.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og find din næste yndlings bog

This field is required.

OBS: projektet starter først til september

Når du tilmelder dig til nyhedsbrevet fra Bookworm’s Closet, giver du samtykke til at vi må sende dig boglige anbefalinger, tilbud mv. Læs hele samtykkeerklæringen.

8 thoughts on “5 anderledes romaner om 2. verdenskrig

  1. Spændende læsning og anbefalinger:-)
    Jeg har kun læst faglitteratur om 2.verdenskrig, så kan ikke pege på nogen spændende anderledes views.
    Ønsker dig en god aften:-)

  2. Jeg kom i tanke om “Anne Franks dagbog” hvis den tæller med.
    Aften hilsner og måske I havde en musikaften hjemme lørdag!

  3. Den er også virkelig god og vigtig – men jeg ville nok mere betegne den som ‘klassisk’ end ‘anderledes’ 😉

  4. Ja, det kan jeg. “Signe” og “Signes hjemkomst” af Lars Johanson. Fantastiske bøger, hvori han genfortæller sin svigermors liv. Noget fiktion er der nok også. Bogen foregår i begyndelsen i DK. “Signe forelsker sig under krigen i en tysk officer, da hans tid i DK er forbi, og han bliver sendt til det senere Øst Tyskland, rejser Signe med. De må flygte for den Røde Hær gennem det sønderbombede Tyskland”. Ja, og så sker der meget mere, og de to bøger er bare fantastiske???.

Comments are closed.