Nye bøger du kan lægge under juletræet

* Reklame – indeholder anmeldereksemplarer *

Som en lille service fra mig til dig har jeg samlet nogle af de bøger, der er udkommet i år til en lille gave-guide. Se desuden min gave-guide fra sidste år og min guide til den boglige mandelgave.

Vi starter med de små og arbejder os op til de voksne:

Billedbøger til børn:

Hasulle Banulle
Hasulle Banulle bor i en mobillast og balrer ind i forskellige problemer: min hule er ikke sej nok, jeg har tabt min gummistøvle eller jeg kan ikke sove. En sjov børnebogsserie til dig, der altid har syntes, at Animal fra Muppet Show var the shit.

Glitter
Sofia bestiller en enhjørning på nettet og modtager i stedet en pruttende ged med horn i panden. Perfekt billedbog til alle, der elsker enhjørninger, cupcakes og humor.

Man må ikke spise sine klassekammerater
En humoristisk billedbog, der handler om at være nervøs, når man starter i skole; hvordan er de andre? Får jeg nogen venner? Og så handler den om at komme til at jokke gevaldigt i spinaten på sin første skoledag.

Vejen til Mumi-dalen
Tre fine genfortællinger om den søde, tossede Mumifamilie og alle deres venner: ‘Vejen til Mumidalen’, ‘Mumitrolden og den magiske hat’ & ‘Mumitrolden på hatifnatternes ø’.

Til større børn:

Anne Franks dagbog – grafisk udgave
Anne Franks Dagbog er kommet i grafisk udgave og den er noget af det fineste jeg længe har set. Illustrationerne flotte og stemningsfulde: hjerteskærende, uhyggelige, smukke men også grå og triste når det er nødvendigt.

Isens hjerte 1 & 2
Vi befinder os i et magisk is-univers, som er ved at smelte. Aira er Ismaner: en, der kan synge is frem. Hendes bedstemor sender hende ud på en mission for at redde verden fra at smelte – og måske finde sin bedste ven, der er forsvundet.
En god børne-fantasy med et gennemført og genkendeligt univers.
Fra ca. 6 år.

Heksens søster
Lynns storesøster opfører sig sært efter hun er begyndt at besøge den gamle, uhyggelige dame, Fru Tuggle; hun synger mærkelige sange, er aggressiv og hendes negle vokser og vokser. Judith og hendes veninde er sikre på, at Lynn er en heks og at de er i stor fare.
Fra ca. 10 år

Til Harry Potter-fans:

Kaldet fra Galathea
Aia og hendes tvillingebror Peter er begge familiens sorte får. Deres liv ændres brat, da de bliver inviteret ombord et særpræget skib, der kan rejse mellem magiske verdener. Skibet, Galathea, er en skole, der træner unge mennesker til at blive vogtere mod ondskab.
En af de bedste fantasy-romaner jeg har læst siden Harry Potter!

Roser og Violer
Fire meget forskellige piger skal begynde på Rosenholm Kostskole – en skole med magi og mystik som hverdagskost. Men noget er ikke helt som det skal være …
En spændende dansk fantasy med en god portion gys og gru.

Fantasy/sci-fi:

Prinsen af ondskab
Jude er menneske, men bor blandt feer. Ondskabsfulde, nedladende og magtsyge feer, der nyder at pine hende og hendes søster. Især prinsen, Cardan, plager hende.
En dragende og underholdende YA-fantasy – Jane Austen møder Game of Thrones

Chaos Walking-trilogien
Serien handler om et samfund, hvor der kun er mænd (alle kvinder er åbenbart døde under en epidemi) og hvor alle kan hører hinandens tanker. Vores helt, Todd, opdager, at der er noget lusket ved den by han bor i.
Det er den mest spændene serie jeg har læst siden Hunger Games.

Til teenageren (og deres forældre):

Og så drukner jeg …
Josephine er arketypen på 12-talspigen, der stræber efter at være perfekt. Hver en time i hendes liv er skemalagt med alt fra motion og kærestetid til lektier og tv-serier. Og så er hun på betablokkere for at kunne håndtere det hele.
Det er en vigtig og relevant fortælling om usikkerhed og perfektionisme som jeg tror mange i dag kan relatere til.

Er du okay-serien
Serien består af fem bøger, der hver især følger én elev fra den samme 9. klasse. Bøgerne har hver deres tema, men har alle det tilfældes, at de er hårde og realistiske. Der bliver talt ligeud og uden filter om sex, mobning og vold på en relevant og troværdig måde.
Vi følger en der bliver mobbet, en cutter, en homoseksuel og en overvægtig – og så er den 5. bog i serien er netop udkommet: Er du Okay, Helene der handler om voldtægt.

Hvad så hvis jeg er?
Johnny er 17 år og fantastisk til at spille guitar. Han hader gymnasiet, hvor han ikke passer ind. Da han dropper ud, kommer han på højskole og får chancen for at blive accepteret, spille musik og få venner. Og måske opleve kærligheden. Hvis han altså tør.
Det er realistisk og gribende ungdomslitteratur når det bedst.

On the Come up
Vi følger Bri, hvis drøm er at blive en stor rapper. Bri brænder for rap, hun er en killer i battle-ringen og kan slå de fleste. Samtidig håber hun på, at rappen kan blive hendes families redning: hendes mor har mistet sit arbejde, de kan ikke betale deres regninger og frygter at blive sat på gaden.
En fantastisk hardcore YA!

Bøger til voksne der …

… gerne vil have deres hjerte dolket

Åh
Von er en rodløs, alkoholiseret og følsom mand, der har svært ved at finde sig til rette i livet. Han forventer ikke det store og bliver tildelt langt mindre.
På trods af de triste emner, er romanen let, underholdende og morsom.

Pigen de sendte tilbage
En ung pige bliver en dag pludselig sendt væk fra sin trygge og velhavende familie og afleveret hos en anden familie.
En stærk, trist og håbefuld roman som jeg vil anbefale til alle.

… er til særprægede læseoplevelser:

Dukkeværkstedet
Den fattige Iris drømmer sig væk fra sin families klaustrofobiske bånd og hen imod en verden med kunst og frihed. En dag møder hun den særprægede Silas, hvis besættelse af hende får voldsomme konsekvenser for dem begge.

Mørket i Hill House
Fire personer ankommer til Hill House; et stort, mørkt og kringlet hus, der emmer af mystik.
En besynderlig og stemningsfuld horror om de tvistede kroge i menneskets sjæl og et hjemsøgt hus. En pragtfuld gyser, der efterlader sin læser forundret og imponeret.

… bare gerne vil have en god historie i høj kvalitet:

Gileads døtre
Den længe ventede fortsættelse til Handmaid’s Tale. Vi følger tre kvinder 15 år efter 1’eren: en tante, en pige der er vokset op i Gilead og en pige i Canada, der lærer om Gilead i skolen.
Praise be!

Max, Mischa og Tet-offensiven
Max flytter med sin familie fra Norge til USA. Vi følger ham gennem livet, hvor store temaer bliver vendt: kunst, kærlighed, venskab, og det at føle sig hjemme.

Ash-Shaheed [Vidnet]
Den rodløse Younes har et dødssygt job, drømmer om at blive forfatter og går fra den ene tinder-date til den anden, forelsker sig hurtigt i drømmen om kærlighed og drukner sig i sprut og stoffer.

Asfalt og blomster
I 1972 bliver den enlige mor, Alice, fundet myrdet i en baggård i København. Morderen bliver aldrig fundet. Vi følger Alices opvækst, hendes liv som enlig mor og hendes søn Jack, der vokser op hos sine bedsteforældre og bliver sanger i et rock-band.

Mandelgaven (mest til barnlige sjæle):

Fra alle os til alle jer
en smuk gavebog med de klassiske historier vi kender fra Disneys legendariske juleshow.

Se desuden mine anbefalinger fra sidste år.

De glemte bøger

Hver måned udvælger jeg en bog, der fortjener ekstra opmærksomhed.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og find din næste yndlings bog

OBS: projektet starter først til september

Når du tilmelder dig til nyhedsbrevet fra Bookworm’s Closet, giver du samtykke til at vi må sende dig boglige anbefalinger, tilbud mv. Læs hele samtykkeerklæringen.